Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

SSF stöttar Vasa

Vasa är i behov av ny stöttning. Tidigare genomförda projekt har visat att kemisk nedbrytning av Vasas trä lett till avsevärt minskad mekanisk styrka. Därför har forskarna under senare år inlett ett forskningsprojekt med målet att hitta nya lösningar för att ge skeppet en ny stöttning.

–          Vasa är ett unikt objekt, ett kulturarv vi gemensamt måste värna. Som alla organiska material utsatta för syre åldras träet i Vasa och för att skeppet inte ska brytas ned behövs forskning kring vad man kan göra för att hindra detta och stötta skrovet rent mekaniskt med tillräcklig hållfasthet, säger Lars Hultman, vd på SSF.

En kunskap som saknas vid konstruktionen av en ny stöttning är skeppets massa och dess fördelning. SSF bidrar med en miljon kronor i projektet ”Stötta Vasa” med den specifika uppgiften att genom modellering med finita element-metoden kvantifiera skeppets laster och se hur de fördelar sig i en ny stödkonstruktion.

–          Utifrån de teoretiskt beräknande lasterna gäller det sedan att hitta kostnadseffektiva metoder och lösningar för att också mäta dessa rent praktiskt, utan att skada skeppet, säger Magnus Olofsson, projektchef och verksam vid Statens maritima och transporthistoriska museer där Vasamuseet ingår.

Länk till Vasamuseets pressmeddelande