Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

SSF:s ordförande Harriet Wallberg blir ny universitetskansler

Regeringen har utsett SSF:s ordförande professor Harriet Wallberg till universitetskansler och chef för Universitetskanslersämbetet.

Vi gratulerar och är samtidigt glada över att Harriet meddelat att hon kvarstår som ordförande för SSF.

Harriet Wallberg är professor i fysiologi och är sedan ett år ordförande i SSF. Under 2004-2013 var hon rektor för Karolinska institutet. Hon har tidigare varit huvudsekreterare för ämnesrådet för medicin vid Vetenskapsrådet och är sedan 2002 ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

– Harriet Wallberg är en respekterad akademisk ledare och jag är glad att kunna utse henne till universitetskansler. Hon har den erfarenhet och de egenskaper som behövs för det tuffa och viktiga uppdraget att kvalitetssäkra den högre utbildningen i Sverige, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– Sverige har en stolt tradition inom högre utbildning med många framstående lärosäten, men vi utmanas och måste hela tiden bli bättre. Universitetskanslersämbetet ska vara tufft i sina granskningar, men också en motor i att utveckla kvaliteten, säger Harriet Wallberg.

Hon kommer också att arbeta mycket med att representera svensk högre utbildning på den internationella arenan.Harriet Wallberg fick i våras regeringens uppdrag att utreda hur systemet för kvalitetssäkring av högre utbildning bör utvecklas. Det uppdraget ska hon redovisa den 1 december 2014.

Harriet Wallberg tillträdde sitt nya uppdrag den 1 juni 2014.

Vi är förstås stolta över att ha en så eftertraktad ordförande, särskilt glada är vi över att Harriet väljer att prioritera ordförandeskapet i SSF, vilket hon motiverar i följande kommentar:

– Jag tycker att SSF har en mycket viktig strategisk roll i svensk forskningsfinansiering, och därför vill jag, tillsammans med vd, kansliet och styrelsen, fortsätta att verka för kraftfulla satsningar på strategiskt viktiga områden.

Länk till regeringskansliets pressmeddelande