Stimulans till kroppens produktion av egna antibiotika
Birgitta Agerberth, professor vid Karolinska Institutet, får 20 miljoner kronor i SSF:s biovetenskapliga utlysning. Hon ska ta reda på hur man kan stimulera kroppens egen produktion av antibiotika.
.
Vad betyder bidraget?
– Jag är jättejättejätteglad. Nu kan vi förverkliga planer som inte varit möjliga tidigare. Vi har hållit på och forskat om det naturliga immunförsvaret sedan slutet på 80-talet. Nu har vi nått så långt att vi kan börja med tester på patienter och det blir möjligt med det här bidraget.
Vad forskar du om?
– Jag undersöker hur man kan stimulera kroppens eget skydd mot bakterier. Det handlar om första linjens försvar, om ett stort antal små proteiner, peptider, som finns i våra slemhinnor och som tillsammans attackerar och dödar bakterier innan de kommer in i kroppen. Tyvärr går det inte att använda dessa peptider direkt som läkemedel, för de bryts ner i magtarmkanalen. Men vi utvärderar andra ämnen, till exempel vitamin D och smörsyra, som man kan äta, och som stimulerar det kroppsegna försvaret.
Det låter som ganska enkelt, är det bara att äta D-vitamin om man vill slippa infektioner?
– Jag äter själv extra vitamin D. Och det kroppsegna försvaret har säkert mycket att göra med vad vi äter. Men vi måste visa detta på ett vetenskapligt sätt. Vi ska ta fram ett system med celler där vi lätt kan köra ett stort antal olika ämnen och testa deras effekter när det gäller ökad produktion av dessa antibiotiska peptider. Då kan vi också se om det blir negativa effekter om peptiderna produceras i för stora mängder.
Text: Karin Nordin