Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Studentarbete visualiserar kommunikation med rymdfarkoster

Den 22 maj var det dags för C Awards galakväll.  C Awards är en tävling för studenter om bästa visualiseringsprojekt och anordnas av Visualiseringscenter C i Norrköping. SSF är huvudsponsor. I år vann Lovisa Hassler och Anges Heppich kategorin ”Bästa forskningspotential” med sitt exjobb ”Interaktiv visualisering av NASAs Deep Space Network”.

Lovisa Hassler och Agnes Heppich som studerat Medieteknik vid Linköpings tekniska högskola utgick från mjukvaran OpenSpace och utvecklade en visualisering av NASAs Deep Space Network (DSN). Det är ett avancerat system bestående av markstationer med stora parabolantenner för kommunikation med yttre rymden. OpenSpace är i sig en representation av hela vårat hittills kända universum. Lovisa Hassler och Agnes Heppich mjukvara visualiserar den vidsträckta radiovågskommunikation som DSN har med rymdfarkoster positionerade långt ut i och utanför vårt solsystem.

Andra tävlingsbidrag var ”The Neonland Experince”, en media-installation som förflyttar användaren till ett neonlandskap, ”UHawk VR” ett virtual-reality-spel som går ut på att flyga stridsflygplan, rendering och simulering av päls, visualisering av riksdagens omröstningar eller Stockholms hamnar, för att nu nämna några. 

Studenterna tävlar i sex olika klasser, där vinnaren i varje klass får 10 000 kr. Ett bidrag kan tävla i flera klasser. SSF är huvudsponsor av C Awards, och står dessutom för hela finansieringen av priset ”Bästa forskningspotential”. De olika klasserna är:

  • Bästa affärsmöjlighet
  • Teknisk exellence
  • Kreativ teknisk tillämpning
  • Bästa interaktionsdesign
  • Nästa publikmagnet
  • Bästa forskningspotential

Se det vinnande bidraget om visualisering av NASAs radiovågskommunikation

 

Om Visualiseringscenter C

Visualiseringscenter C i Norrköping arrangerar årligen C Awards – en tävling där innovativa studentprojekt har chansen att vinna 10 000 kronor i olika kategorier. C Awards är en gemensam arena för universitet, näringsliv, forskning och allmänhet, med modern teknik och talang i fokus. C Awards finns för att skapa utvecklingsmöjligheter för universitetsstudenter inom medieteknik, på Sveriges universitet och högskolor.