Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Vaccin mot hjärtinfarkt kan bli verklighet

Jan Nilsson

Jan Nilsson

Ett vaccin mot hjärtinfarkt och ett antikroppsbaserat läkemedel mot åderförkalkning. Det hoppas professor Jan Nilsson vid Lunds universitet kunna ta fram.

Tanken är att det antikroppsbaserade läkemedlet mot åderförkalning ska stoppa plackbildningen i blodkärlen hos patienter med hjärtkärlsjukdom. Laboratorietesterna och den första studien på människor är redan genomförda.
Studierna har visat både att läkemedlet är säkert och att det fungerar farmakokinetiskt, det vill säga stannar kvar i människan så länge att det ger medicinsk effekt. Det forskarna nu är nyfikna på är om medlet minskar antalet hjärtinfarkter och de ärr, plack, som bildas i blodkärlens väggar.

– Jag tycker det är roligt att vår forskning kommit så här långt i tillämpningarna, och vi är mycket glada över att det visat sig vara säkert, säger Jan Nilsson, Experimentell Kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, till tidningen Aktuellt om Vetenskap & Hälsa.

Bromsar immunreaktioner

Vaccinet som ska förebygga hjärtinfarkter har inte kommit lika långt. Nu pågår säkerhetsstudierna.

– Vi trodde från början att det skyddade genom att bilda antikroppar och delvis är det så, förklarar Jan Nilsson. Men det har även visat sig ha en annan skyddande effekt. Det aktiverar T-cellerna, en särskild klass av vita blodkroppar som ska hindra kroppens immunförsvar att överreagera och angripa den egna vävnaden. Vaccinet bromsar på så sätt alltför starka immunreaktioner.

Stiftelsen för Strategisk Forskning stödjer projektet med 35 miljoner kronor.

Läs artikeln i sin helhet på Lunds universitets webbplats.