Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

”Värdet på kreativitet kommer att öka”

På väg in till seminariet. Foto: Mathias Nordgren

Sverige behöver fler unga forskare. För att inspirera unga att välja forskaryrket bjöd SSF in ungdomar till ett spännande seminarium i samband med stiftelsens 15-årsjubileum. Det blev ett inspirerande event i innovativ anda.

Agnes Risfelt. Foto: Mathias Nordgren

Agnes Risfelt, 17 år, tyckte att bröderna Häréns föreläsning om kreativitet hade ett mycket bra upplägg.

– Det var små grejor som fick en att tänka efter. Det här kommer jag att ha nytta av i skolarbetet och i framtiden. Jag skulle ha haft nytta av att veta det redan i somras. Då arbetade jag på ett kontor och där frågade de mig om det var något jag ville ändra på. Men jag sa att allt var bra som det var. Jag hade nog kunnat förändra saker.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist. Foto: Mathias Nordgren

Hur ser en forskare ut? Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, styrelseordförande SSF, demonstrerade den stereotypa bilden av en forskare och förklarade hur felaktig den är idag.

Teo Härén. Foto: Mathias Nordgren

Bröderna Teo och Fredrik Härén utmanade vår förmåga att tänka själva.
– Värdet på att vara kreativ kommer att öka, förutspådde de.

Den som har förmåga att använda gammal kunskap och ny information och para ihop dessa på ett nytt sätt har chans att förändra världen.

Nästan alla tror att de kommer att behöva vara kreativa i framtiden, men nästan ingen anser att de har fått en utbildning i kreativitet, förklarade de.

Fredrik Härén. Foto: Mathias Nordgren Fredrik Härén

Adam Ahlström och John Österman. Foto: Mathias Nordgren

– Det var ett bra, lärorikt och intressant seminarium. Jag har inga särskilda planer för framtiden men forskning är nog inte min grej. Det verkar för svårt, sa Adam Ahlström, 17 år.

– Det här kommer jag att ha nytta av i jobbet i framtiden. Jag ska starta ett företag men har ännu inte listat ut vad det ska vara för verksamhet i det, sa John Österman, 17 år.

Evelina Silfverskiöld. Foto: Mathias Nordgren

– Det här kommer jag att ha nytta av för arbetsintervjuer och i skolan. Jag vill jobba med arkitektur och design. Vi får se om jag kommer att forska, kanske det, sa Evelina Silfverskiöld, 17 år.

Anders Ynnerman. Foto: Mathias Nordgren

Professor Anders Ynnerman gav en inblick i forskarens vardag. För hans del består den av att ta fram ny medicinsk teknik likaväl som att prata med journalister och hänga med i dataspelsutvecklingen.

Patrik Norqvist. Foto: Mathias Nordgren

Rymdfysikern Patrik Norqvist ser vi till vardags i tv-programmet Boston Tea Party i kanal 5. På SSF-seminariet bjöd han på en räkneresa med oändligt slut. Till sist var de flesta säkert övertygade om att vi vet oändligt lite om oändligt mycket.

Text: Karin Nordin
Foto: Mathias Nordgren