Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Vatten kan räcka vid maskintvätt

Vatten kan lösa smuts, avgaser, fett och olja. I alla fall om det är frågan om ultrarent vatten. I dagarna börjar de första testerna av ett helt nytt kemikaliefritt system för tvätt av maskindelar som till exempel motorer.

Målet med den nya tvättmetoden är att minska användningen av kemikalier och lösningsmedel inom industrin. Enligt Petra Hammarstedt, projektledare och vd för företaget Servicestaden, är tanken inte enbart att minska belastningen på miljön utan också att stärka företagen inom maskindelsbranschen.

Petra Hammarstedt

– Idag har många företag svårt att expandera på grund av att man försöker minska användningen av kemikalier. Nu när EU har kommit med nya restriktioner i Reach-programmet blir det ännu mer aktuellt att hitta lösningar på problemet, förklarar hon.

Lyckat pilottest

I ett första steg riktar projektgruppen in sig på rengöring av maskindelar som senare ska ytbehandlas, till exempel rostskyddsbehandlas eller lackeras.

– Vi har testat detta i liten skala på kontoret och det gick över förväntan. Nu ska vi testa i större skala, säger Petra Hammarstedt.

Ultrarent vatten är vanligt vatten som har filtrerats ett antal gånger så att salter, kalk, mineraler och tungmetaller försvunnit. Det innehåller inte heller några gaser och det är anledningen till att det kan lösa upp olja och fet smuts. I den nya anläggningen ska hela processen ingå, från framställning av det ultrarena vattnet till tvätt och därefter rening av vattnet så att det kan gå ut i det vanliga avloppet igen.

Ett samfinansierat projekt

Metoden tas fram av Servicestaden i samarbete med forskare vid Linköpings universitet. Projektet har tilldelats drygt tre miljoner kronor från forskningsprogrammet ProEnviro, en satsning från Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, och Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra. Servicestaden och två andra företag som är knutna till projektet skjuter också tillsammans till omkring fyra miljoner kronor.

– Vi hade inte haft råd och möjlighet att göra detta själva, utan hjälp från forskarna och utan medel från ProEnviro. Men nu har vi tidernas möjlighet för produktutveckling, säger Petra Hammarstedt entusiastiskt.

Ingen högtryckstvätt

Nu börjar de första testerna i den större anläggningen och metoden ska sedan optimeras med rätt vattentryck och flöden.

– Den största utmaningen är få systemet effektivt så att det går åt så lite vatten som möjligt. Det är lite räknande och testande innan vi är där. Målet är att få ner vattentrycket så mycket som möjligt, det ska inte vara fråga om någon högtryckstvätt. Det här är viktigt för att vi ska lyckas på den internationella marknaden. I Sverige är vatten relativt billigt men utomlands är det ofta dyrt och en bristvara.

Text och vattenbild: Karin Nordin