Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

– Visst vågar vi satsa på svensk produktion

Många företag packar ihop sin produktion i Sverige och flyttar utomlands. – Men det betyder inte att vi är slut som tillverkningsland, hävdar Lars Frenning, programdirektör för ProViking.

Allt fler svenska företag lägger ner produktionen i Sverige och flyttar utomlands. Men det lönar sig ändå att satsa på produktion i Sverige.

– Hur många skulle ha flyttat eller lagt ner om vi inte hade satsat på att utveckla produktionen? Det vet man inte. Men vi vet att det vi har gjort har gett effekt. Det vi såg på 1990-talet var att produktionen var den svagaste länken i industrin. Sverige hade gett upp när det gällde produkttillverkning. Nu är produktionskunnandet väldigt mycket bättre, säger Lars Frenning, programdirektör för ProViking till tidningen Ny Teknik.

40 miljoner

Pro Viking är SSF:s satsning på produktion och produktutveckling inom verkstadsindustrin. Just nu pågår en utlysning av ytterligare 40 miljoner kronor inom programmet.

– Man brukar säga att det är produkter där lönekostnaden är en liten del som vi ska satsa på, och det kan väl stämma rent generellt. Men det finns många små företag som satsar och lyckas med enkla produkter, som spik, enkla fjädrar och galgar, fortsätter Lars Frenning.

Många lyckas

Han ger också flera exempel på företag som lyckats i Sverige:

– Bombardier har orderböckerna fulla trots krisen. De gör styrsystem och motorer, elmotorer till lok och styrutrustningar. Sedan är det Flygts pumpar i Emmaboda. De går bra i det tysta, de har också tagit till sig mycket av Toyotas tänk, de var tidiga. Midsummer i Järfälla försöker bygga upp tillverkning av solceller i Sverige.

Läs hela artikeln i Ny Teknik.