Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

3D-forskning gav nytt labb i Lund

Stödet från SSF gav Tomas Akenine-Möller möjlighet att starta en forskargrupp. Tre år senare har gruppen samlat på sig en rad patent och lockat Intel att starta ett utvecklingslabb i Sverige.

När det amerikanska teknikföretaget Intel erbjöd Tomas Akenine-Möller, professor i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola, en tjänst i USA tackade han nej. Då beslöt sig Intel för att komma till Sverige istället. Teknikjätten köpte det företag som Akenine-Möller bildat tillsammans med sina doktorander och som sysslar med 3D-grafik för datorer. Nu har Intel startat sitt första utvecklingskontor i Sverige.

– Det här är idealet. Nu får jag chans att påverka grafiken i riktiga produkter samtidigt som jag kan hålla på med mer spekulativ forskning på universitetet, säger Tomas Akenine-Möller som ska dela sin tid lika mellan högskolan och Intel.

Tomas Akenine-Möller. Foto: Eva AkenineTomas Akenine-Möller
Fotorealism med ny teknik

Med stöd från SSF kunde han starta sin forskargrupp på Lunds Tekniska Högskola, LTH, 2005. Forskningen går ut på att förbättra grafiken i datorer så att bilder som skapas av datorn ska se ut som vanliga foton. Tomas Akenine-Möller kallar det fotorealism.

– I ett spel eller en film behövs det 50 till 100 bilder per sekund och om alla ska vara skapade med fotorealism krävs det många beräkningar. Vi jobbar med nya tekniker och algoritmer som får ut fotorealistiska bilder snabbt.

Målet är att få datorn att undvika onödigt arbete. Datorgrafiken skapas genom att bilder läggs i lager på varandra. Men det är inte säkert att alla lager bidrar till bilden i slutändan. Genom smartare beräkningar hoppas Tomas Akenine-Möller kunna undvika betydelselösa lager.

Bilden visar de lager som försvinner med den nya tekniken.

Bilden visar en kamera riktad mot en badring (eller donut). Allt som är rött och blått är lager som kan uteslutas i en bild genom Tomas Akenine-Möllers teknologi.

 

Teknik med djup

I en annan del av forskningen studerar han så kallade multivyer. Med särskilda glasögon och datorskärmar går det att skapa bilder med djup.

– Det blir så bra att man vill sticka in handen i skärmen och ta på det som finns där.

Problemet är att sådan utrustning i dagsläget kräver mycket datorkapacitet och därmed tar det lång tid att beräkna fram bilderna. Tomas Akenine-Möller vill effektivisera detta genom nya algoritmer.

Många patent

Forskningen ger honom ständigt nya idéer. Under de senaste tre, fyra åren har Tomas Akenine-Möller skrivit omkring 30 patentansökningar. De flesta har han skickat till telekomföretaget Ericsson som han haft samarbete med. Drygt fem av dem har nu blivit patent men de flesta är ännu inte färdigbehandlade.

Ytterligare några av patenten hade han och hans medarbetare själva i det företag som köptes upp av Intel.

Genererar arbeten

I augusti kommer sju personer att arbeta på Intel i Lund. Förutom Tomas Akenine-Möller är det hans tidigare doktorander. Två nya personer har också anställts av Intel som industridoktorander och LTH har rekryterat en forskare från Australien till gruppen på universitetet.

-Några jobb har det här genererat i Sverige, jag hoppas att det kan bli fler.

Text: Karin Nordin
Foto: Eva Akenine