Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

80/ 20 procentsregeln gäller även bidragsansökningar

Ansökningsmatematik eller Pareto-principiell byråkrati

Man blir lätt lite ”nörd” efter att ha jobbat i forskningsfinansieringsbranschen i hela sitt liv. När Stiftelsen för Strategisk Forsknings (SSF:s) senaste utlysning av Framtidens forskningsledare (FFL-9) hade stängt alldeles nyligen funderade jag på att ansökningsinskickande tycks följa ett tydligt mönster. Jag tänkte på den så kallade ”Paretoprincipen” (även kallad 80/20-regeln vilket är exempel på potenslagar eller ”power laws” på engelska).

Paretoprincipen hittas på många ställen i samhället; Vilfredo Pareto som namngett principen upptäckte att ca 20 procent av den Italienska befolkningen ägde ca 80 procent av egendomen vilket har generaliserats i relativt hög grad i dagens samhälle, inom management sägs ofta att ca 80 procent av försäljningen kommer från ca 20 procent av kunderna, ca 20 procent av medborgare använder ca 80 procent tillgängliga vårdresurser, ca 20 procent av programmeringskod står för ca 80 procent av buggarna, ca 80 procent av brotten genomförs av ca 20 procent av brottslingarna, under 80-talet när man hyrde videoband stod ca 20 procent av videobanden för ca 80 procent av intäkterna. Listan kan göras väldigt lång och det verkar finnas förklaringsmodeller bakom varje enskilt fall som beskriver varför varje enskild företeelse följer en potenslag, istället för att, till exempel, bilda ett linjärt förhållande.  

Jag noterade att det verkar som att ca 80 procent av de sökande alltid skickar in ansökan sista dagen och att tiden för inskickande verkar följa en exponentiell tillväxt. Jag föll för impulsen och plottade upp tiden för inskickad ansökan i senaste FFL-utlysningen (FFL-9) varvid en nästan klockren exponentiell kurva exponerades (vid logaritmering blev kurvan linjär). För säkerhets skull plottade jag även upp samma data de senast fem utlysningarna, FFL 4–8, med utlysningsår 2009, 2012, 2015, 2018 respektive 2021. Som ses i bild 1 så förfaller alla de sex oberoende utlysningarna följa liknade mönster.   

 

Vid en undersökning av hur många som skickar in sista dygnet respektive sista timman så förefaller det att ca 80 procent av de sökande skickar in sista dygnet och ca 20 procent av de sökande skickar in sista timman, se bild 2.

Om detta är representativt för att alla utlysningar så kan man alltså dra slutsatsen att om det har inkommit ca 50 ansökningar fram till sista dygnet som kommer det att inkomma ca 250 ansökningar vid deadline 24 timmar senare.

         

Likaså om det är en timma kvar till deadline och 200 ansökningar redan skickats in så kan man ana att ytterligare 50 sökande kommer att ha det svettigt under sista timman.

 

 

Man kan fråga sig om VR:s, eller annan finansiärs, stora utlysningar skulle följa samma mönster. Hursomhelst, så förefaller det vara så att även ansökningsinskickande styrs av naturlagar om exponentiell tillväxt. 

Potenslagarna är potenta.

 

Joakim Amorim

Programchef Stiftelsen för Strategisk Forskning