Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Bakterier påverkar bildning av blodkärl

Bakterier i tarmen sätter igång bildandet av blodkärl. SSF-forskare har nu klargjort mekanismen bakom detta.

Resultaten öppnar för en framtida möjlighet att styra tarmens näringsupptag och bildandet av blodkärl i tarmen, vilket i sin tur kan utnyttjas för att behandla till exempel tarmsjukdomar och fetma.

Våra tarmar är koloniserade med tio gånger fler bakterier än vad det finns celler i kroppen och dessa har stor påverkan på vår fysiologi och styr till exempel immunsystemets utmognad, vitaminproduktion och näringsupptag i tarmen.

Svenska forskare har nu i en studie på möss upptäckt en tidigare okänd mekanism som tarmens bakterieflora utnyttjar för att påverka tarmens uppbyggnad.

Protein nyckel i processen

I fokus för studien står så kallade villi, ungefär en millimeter långa, fingerlika projektioner vars funktion är att öka tarmens yta och maximera dess förmåga att ta upp näringsämnen. I närvaron av bakterier blir dessa villi kortare och bredare, vilket gör att nya blodkärl måste bildas.

– Vår studie visar att det är signaler från den normala bakteriefloran som får kroppen att börja bilda nya blodkärl. Det sker genom en mekanism som väldigt förenklat går ut på att tarmbakterierna påverkar tarmcellerna att sätta fast en sockermolekyl på ett särskilt protein. Sockermolekylen tar emot signaler om att producera ännu ett protein, som iscensätter den ökade blodkärlsbildningen, säger forskaren Fredrik Bäckhed, som lett studien vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Artikelns Tissue factor and PAR1 promote microbiota-induced intestinal vascular remodeling publicerades i Nature.