Busy doing nothing – om framtidens arbetsliv i spåren på automatisering och digitalisering
Kommer robotar och allt intelligentare datorer att ta över jobben? Det är uppenbarligen en fråga som intresserar många. SSF:s seminarium ”Busy doing nothing – om framtidens arbetsliv” blev snabbt fullsatt. Då tar Wisby stora kongresshall ändå 1000 personer.
Att jobb automatiseras i tillverkningsindustrin har vi vant oss vid. Men att även många tjänstemän kan ersättas, när robotar och digitaltekniken blir allt smartare och kan skriva korta notiser, köra bilar, göra ekonomiska analyser och ställa kvalificerade diagnoser, är nytt. Om man inte är observant på det här, och inte reformerar sin utbildnings- och arbetsmarknadspolitik riskerar många att halka efter, menade både Andrew McAfee, forskare från MIT och Stefan Fölster, Reforminstitutet. Samtidigt kan vissa grupper, som de som utvecklar och saluför system för till exempel automatiserad annonsförsäljning, öka sin produktivet, vilket i sig ytterligare kan öka klyftorna. Det är en komplex fråga, Mikael Haglund, teknisk direktör för IBM i Sverige, visade på många fördelar med den nya tekniken. Vem skulle inte vilja ha tillgång till personlig diagnos baserad på tusentals vetenskapliga artiklar i kombination med ens egen sjukdomsbild och genprofil om man drabbas av en svår sjukdom? Vi fick också lyssna på Watson som debatterar, eller ger förslag på nya spännande matrecept. Andrew McAfee kunde också berätta att Microsoft snart lanserar en digital och gratis simultanöversättning som kan användas vid exempelvis videokonferenser.
Livlig debatt
I debatten provocerades Peter Wolodarski, DN:s chefredaktör av KTH-professorn Gunnar Karlsson, som menade att i stort sett alla jobb kan automatiseras på sikt. Peter Wolodarski ifrågasatte beläggen för det, men Gunnar Karlsson menar att när kostnaden för att producera varor och tjänster går mot noll, så kommer lönearbete i den form vi är vana vid att försvinna. Mona Sahlin (S), tryckte på att vi behöver omdefiniera hur vi ser på oss själva, vi identifierar oss för mycket med våra jobb. Roger Mörtvik, TCO:s samhällspolitiske talesman, tror att man måste vara beredd att byta jobb flera gånger under en livstid, och då blir tillgången till kontinuerlig utbildning väsentlig. Christian Sandström, tekn dr och verksam på Ratio sa att den ekonomi och politik vi har idag i mångt och mycket bygger på industrisamhällets logik, och det fungerar inte särskilt bra i ett allt mer digitaliserat samhälle. Vi behöver tänka nytt, det kunde alla enas om.
Text: Eva Regårdh
Film och foto: Sofie Pehrsson