Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Därför skyddar blodgrupp noll mot malaria

Vid svår malaria klistrar röda blodkroppar ihop sig till något som liknar rosetter. De kan stoppa blodflödet och ge patienten syrebrist och svåra vävnadsskador, vilket kan leda till att patienten faller i koma, får hjärnskador och kan dö.

Att personer med blodgrupp 0 (noll) skyddas från att dö vid svår malaria är tidigare känt, men nu kan alltså forskare från bland annat Karolinska Institutet, KI, berätta varför blodkropparna klistrar ihop sig. Det är parasiten Plasmodium falciparum som orsakar klistereffekten genom att utsöndra molekylen rifin. När rifinet tar sig till ytan av blodkroppen fungerar den som ett klister.Forskarna har visat att rifinet binder till röda blodkroppar av blodtyp A, men bara svagt till de med blodtyp 0.

– Den här studien knyter samman tidigare kunskap, säger Mats Wahlgren, från KI. Vi kan förklara mekanismerna bakom det skydd som blodgrupp 0 ger mot svår malaria och det i sin tur kan förklara varför blodgrupp 0 är så vanlig i områden där malaria förkommer. I till exempel Nigeria har mer än hälften av befolkningen blodgrupp 0, som alltså skyddar mot svår malaria, i Sverige är det mycket färre.

Studien finansierades bland annat av SSF via projektet ”Interaktion mellan Människa och Plasmodium falciparumoch” och resultatet publiceras i Nature Medicine. Forskningen har gjorts i samarbete med forskare från Stockholms universitet, SciLifeLab, Lunds universitet, Köpenhamns universitet och Helsingfors universitet.

Läs Natures sammanfattning här