Elever kartlägger fisk-DNA
Elever från 25 skolor runt om i Sverige kartlägger just nu fisk-DNA. Det sker inom ramen för Nobelmuseets projekt ”Forskarhjälpen”, som finansieras av SSF.
Syftet med projektet som kallas DNA-jakten, är att öka ungdomars intresse för forskning samtidigt som forskarna vid Uppsala universitet får hjälp med att ta reda på hur många sorters sill och strömming det finns i Östersjön och Nordatlanten. Målet är bland annat att förstå hur man kan bedriva fiske utan att utarma beståndet.
Resultaten från skolorna presenteras på egengjorda posters som också är tävlingsbidrag. Priset är pengar till klasskassan och biljetter till Nobelprisutdelningen.
Det är fjärde året som Forskarhjälpen arrangeras. Tidigare år har projekten bland annat handlat om att förbättra solceller och hitta bakterier för att utveckla ny antibiotika.
Forskarna som driver DNA-jakten är Leif Andersson och Alvaro Martinez Barrio vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet. Leif Anderssons forskning har finansierats av SSF i flera omgångar, just nu har han bidrag för ett projekt för epigenetisk reglering av metabola sjukdomar.