Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Fabrik i låda ska få små företag att våga

Hyr en mobil fabrik i stället för att göra dyra och riskfyllda investeringar. Det är grundkonceptet för Factory-in-a-Box, det största forskningsprojektet någonsin i Sverige inom produktionsområdet.

Mobila produktionsenheter i en enkelt flyttbar container kan ge även mindre företag den allra senaste tekniken. Det blir möjligt att snabbt öka produktionen utan stora kostsamma investeringar.

Mats Jackson, professor vid Mälardalens högskola, är projektledare för Factory-in-a-Box, ett projekt där högskola och industri tillsammans har arbetat fram en lösning på ett välkänt problem inom produktionsområdet.

– Det finns många mindre produktionsföretag i Sverige som har stor tillväxtpotential, men som inte kommer någon vart. Väldigt ofta beror det på att de inte har råd att investera i de maskiner som behövs för att få upp produktionen, säger Mats Jackson.

Flyttbar verkstad

Projektet har presenterat fem olika exempel på hur konceptet kan fungera för olika frågeställningar. För Bombardier har man till exempel tagit fram en mobil produktionsenhet med maskiner, verktyg och arbetsstationer som behövs för montering och provning av drivsystem till tåg. Sådan provning måste ske på plats där tåget produceras, vilket innebär stora merkostnader.

Med den mobila enheten kommer verkstaden till tåget, i stället för tvärtom. En av deltagarna i projektet var Linköpings universitet. Där har forskarna framför allt fokuserat på de tekniska lösningarna av boxen. I stället för att bygga upp kompletta produktionsenheter, har man utvecklat nyckelteknologier och gjort exakta datorsimuleringar.

Förbättrad arbetsmiljö

En av de testboxar som rönt störst uppmärksamhet är en slipcell för gjuteribranschen. Mats Björkman, professor i monteringsteknik, var med att ta fram teknologin till slipcellen.

– Själva gjutgodsrensningen är ett problem inom gjuteribranschen. Det är ett bullrigt, smutsigt manuellt jobb som få vill utföra. Därför är det vanligt att svenska gjuterier skickar sitt gjutgods utomlands för rensning. Vi ville hitta en lösning för att för förbättra arbetsmiljön betydligt och samtidigt öka lönsamheten så att jobben kunde stanna kvar i Sverige, berättar han.

I slipcellen utför robotar det bullriga och smutsiga jobbet.

I fallet med slipcellen blev lådan i sig en del av lösningen. Genom att låta flexibla robotar utföra slipningen i en stängd container, blev arbetsmiljön betydligt bättre. Den mobila lösningen är en stor fördel inom gjuteribranschen. De flesta gjuterier är relativt små företag som inte skulle ha råd att investera i fasta maskiner, utan hellre vill hyra.

Plocka isär och bygga nytt

– Det smarta med Factory-in-a-Box är att det går att skräddarsy lådor för varje företags unika behov. När lådan inte behövs längre kan man plocka isär komponenterna och bygga om den för nästa kund, säger Mats Björkman.

Text: Helena Kämpfe Fredén