Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

För få forskar på heltid

Det finns ohälsosamt få forskare som under en längre tidsperiod kan ägna sig åt forskning på heltid, skriver Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, ordförande i SSF, i stiftelsens Verksamhetsberättelse 2009.

Vi värnar om att Sverige ska ha internationellt konkurrenskraftiga forskarmiljöer med forskning som kännetecknas av excellens och resultat som bidrar till att stärka både forskning och industri. Detta kräver att vi har engagerade och kompetenta forskare, som ägnar större delen av sin tid till forskning och mindre tid till administration och andra sysslor utanför själva forskningen.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist. Foto: Karin NordinUlla-Britt Fräjdin-Hellqvist. Foto: Karin Nordin

Effektivisera

Nu gäller det att få ut så mycket som möjligt av varje forskningskrona genom att effektivisera och ta bort verksamheter och arbetsuppgifter för att kunna utveckla nya verksamheter och arbetsuppgifter. Detta, vet vi, är mycket svårt och vi har stor respekt för att det är komplext, men det är inget argument för att inte göra livet bättre för enskilda forskare och forskargrupper.

Problemet är inte att det saknas pengar i forskningssystemet utan det sätt varmed pengarna allokeras och distribueras. Det som saknas är ett fungerande och transparent system för tilldelning och uppföljning av forskningsmedel.

Pengaströmmarnas väg

Det är svårt att förstå beräkningssätt för olika påslag och hur pengaströmmarna i praktiken går. Detta är troligen ett resultat av den fragmentiserade finansiering som så många små forskargrupper är beroende av i dagens forskningssystem.

Det är dags att se över hur vi på bästa sätt kan stödja forskargrupper och forskningsledare för att säkerställa att de individer som satsar på en levnadsbana som forskare också får rimliga förutsättningar till avancemang och framgång inom sin verksamhet. Vi vill ha framgångsrika forskare och forskargrupper på våra universitet och institutioner, och vi tror att en del av den framgången idag bromsas av forskningsfinansieringssystemet som sådant.

Detta är utdrag ur ordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvists inledning av Verksamhetsberättelsen 2009. Läs hela artikeln och mycket mer genom att ladda ner rapporten.