Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Från imitation till innovation i Korea

Sydkorea har på kort tid förvandlats från ett av världens fattigaste länder till ett högteknologiskt under. Nu hägrar nobelpriset och strategin är att gå från teknisk kopiering till egen grundforskning och innovation. Framtidens forskningsledare från SSF åkte dit för att se hur koreanerna bär sig åt och för att hämta inspiration till sitt eget akademiska ledarskap i Sverige.

”Four hours pass, five hours fail.”
Uttrycket syftar på synen på sömn i Sydkorea. Det koreanska folket arbetar extremt hårt för att höja sin levnadsstandard och landet har på bara 60 år lyckats gå från fattigdom till att bli en av världens största ekonomier. För de allra flesta av Framtidens forskningsledare var det här första besöket i Korea men redan efter ett par timmar stod det klart att hela landet präglas av en enorm framåtanda.

– Korea är ett mirakel, det har utvecklats så fort från väldigt fattigt till ledande inom teknologi. Men på samma gång är det en dystopi med extrem urbanisering, konkurrens och sömnbrist, till och med för små barn. Arbetslivet har fått ta över totalt och det tycks vara ett liv under hög press utan hög kvalitet. Men det kanske är lättare att förstå detta om man lever här och inte ser det utifrån som jag som kanske kommer från en mer priviligierad situation, säger Sonja Buchegger, en av Framtidens forskningsledare.

Samarbeten

Framtidens forskningsledare besökte Korea för att studera forskningsorganisationer, företag och institut som sysslar med forskning eller forskningsfrågor. Resan var en del av ledarskapsprogrammet som ingår i stödet från SSF. Förutom en mängd nya intryck och idéer om ledarskap och organisation gav besöket också nya idéer om samarbeten mellan de två länderna.

Sonja Buchegger. Foto: Karin Nordin Sonja Buchegger föreläser.

– Det finns en överenskommelse mellan KTH i Sverige och den koreanska tekniska högskolan KAIST om utbyte mellan länderna. Det ska jag nu undersöka närmare och det kan leda till utbyte av postdocs eller doktorander, menar Sonja Buchegger.

Maskin för bakverk. Foto: Karin Nordin

Avancerad bildteknik. Foto: Karin Nordin Från enkel industri till high-tech på några år.

Mot grundforskning och biotech

Sydkorea är ett land utan egna naturtillgångar, i ett utsatt geopolitiskt läge mellan Kina, Japan och Nordkorea, tekniskt sett i krig. Efter Koreakriget startade resan mot dagens koreanska samhälle. Under 1960-talet satsade landet på lättare industri som textil och skor för att under 1970-talet gå över till tyngre industrier. Varvsindustrin är fortfarande mycket stor i Korea. 1980-talet ägnades mycket åt monterings- och processindustri och på 1990-talet kom IT-industrin. Nu satsar landet för nästa skifte i utvecklingen, den här gången mot grundforskning och mot en tätposition inom vetenskap och teknik. Korea rör sig också medvetet mot det bioteknologiska området.

Både industrin och staten gör stora investeringar i forskning, drygt fyra procent av BNP går till forskning och utveckling och en annan stor utmaning är att skifta balansen från ett fåtal storbolag till små- och medelstora bolag.

Tavlor till försäljning i snabbköpet. Foto: Karin Nordin Innovation på företaget SK. Foto: Karin Nordin Nu är planen att gå från imitation till innovation.

Plockar upp gamla patent

– Sydkorea har identifierat sig som fast followers och det är mycket kopiering av USA i allt de gör, i forskning, i företagen och i samhället i stort. De säger att de vill ta steget och bli ledare i forskning, men det de har visat oss att de gör ligger inte i linje med det. Hela deras tankesätt bygger på att till exempel plocka upp gamla patent eller att arbeta med läkemedelsmål som någon annan redan upptäckt. De tittar ut över världen och ser var de kan tjäna pengar och med en sådan inställning kommer de aldrig att bli ledande forskningsmässigt. Forskningen här borde till exempel kunna plocka upp mer av orientalisk medicin, jag kan inte förstå att de inte gör det, reflekterar Richard Lundmark, en av Framtidens forskningsledare som var med på resan.

Richard Lundmark, tredje från vänster, på besök på företaget Enswers.

Text och foto: Karin Nordin