Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Hjärtkärlforskning kan ge hårmedicin

Ett spin-off resultat från SSF-stödd forskning kan leda till ett nytt läkemedel mot håravfall. Företaget Follicum bygger nu vidare på upptäckten.

Vid hjärtkärlsjukdom bildas plack i kärlväggen. Placken drar till sig vita blodkroppar som leder till en inflammation som i sin tur kan ge hjärtinfarkt. Kärlforskaren Anna Hultgårdh studerade ett protein som är involverat i denna process genom att injicera modifierade former av proteinet i möss. Sedan gjorde hon en helt annan upptäckt än hon väntat sig vid mikroskopet. Vävnadsprover från mössen som fått en modifierad variant av proteinet såg helt annorlunda ut än vävnadsprover från andra möss.

– Jag kunde inget om hår då, men kunde ändå se att hårfolliklarna var mycket större och fler. Jag tänkte direkt att det måste finnas ett marknadsintresse för dessa fynd, säger Anna Hultgårdh, professor i kärlväggsbiologi vid Lunds universitet.

Gav hårtillväxt

Tanken att utveckla ett läkemedel mot håravfall var alltså omedelbar, men den blev sedan liggande ett tag innan Anna Hultgårdh hade möjlighet att ta tag i den igen. Företaget Follicum startades i samarbete med Lunds universitet och den verksamma delen av proteinet skalades ner till en peptid. I nya försök har forskarna sedan kunnat visa att peptiden inte bara aktiverar hårfolliklarna utan också verkligen leder till hårtillväxt hos möss. Spännande resultat har även visats på hudbiopsier från ansiktslyftningar från människa.

Nyligen fick Follicum medel från Vinnovas Forska- och Växprogram och företaget har också fått riskkapital från Sunstone Capital att bygga vidare på. Nu hoppas Anna Hultgårdh att man kan komma igång och testa det nya läkemedlet på människa mot slutet av 2015. Förhoppningen är att det ska kunna användas för alla möjliga typer av håravfall, till exempel manligt håravfall och håravfall vid cancerbehandling.

– Men vi behöver nog förstå mekanismerna för detta bättre innan vi kan säga mer om hur det ska användas, säger Anna Hultgårdh.

Forskningsresultatet uppstod i projektet Utveckling av immunologisk kardiovaskulär terapi som fått 35 miljoner kronor från SSF i rambidrag.

– Det var ett forskningsfynd i den kreativa miljö som rambidragsprogrammet från SSF har skapat.

Text: Karin Nordin
Bild: milan6, SXC