Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Sista ansökningsdag för SSF:s centrum för 6G satellitkommunikation!

  • 3 juni 2024, 14:00

Nästa generation mobilsystem, 6G, är under utveckling och i och med det integreras kommunikation via satelliter i rymden. Sverige måste satsa på den nya tekniken för att fortsätta vara ett världsledande land inom mobila telekommunikationssystem. Därför avsätter SSF 60 miljoner kronor till ett multidisciplinärt forskningscentrum ”MRC – 6G Satellite Communication (6GSAT)”

Centrumets forskningsområde ska vara energieffektiv integrering av mobil kommunikation och rymdbaserad satellitkommunikation. Exempel på forskningsfrågor är arkitektur för beräkning, datahantering och AI samt robust och säker IoT for Satellites.

Centrumet är det femte i SSF:s pågående satsning på Multidisciplinära forskningscentrum (MRC). Syftet är att stimulera till multidisciplinär forskning mellan akademi, forskningsinstitut, industri och samhälle för vassare resultat och snabbare tillämpning. Det ska också bidra till att placera Sverige i en ledande position internationellt inom forskningsfältet. Ansökan ska tydligt beskriva multidisciplinäriteten i förslaget, vilka kompetenser och tekniker som ska användas och vilka kunskapsluckor som kommer att fyllas.

Hämta utlysningstexten här!

För ytterligare information kontakta:

Forskningssekreterare Jonas Bjarne, jonas.bjarne@strategiska.se, 08-505 81 673

Programchef Joakim Amorim, joakim.amorim@strategiska.se, 08-505 816 65