Ny teknik för solcellsproduktion
Företaget Sol Voltaics som tillverkar solceller byter nu produktionsteknik för att förenkla massproduktion. Dessutom har företaget tagit in 15 miljoner kronor i nytt riskkapital.
Sol Voltaics är grundat av professor Lars Samuelson i Lund. Lars Samuelson har under många år och vid flera tillfällen haft stöd från SSF för sin forskning. Det strategiska forskningscentrumet för tillämpningar av nanotrådar får bidrag från stiftelsen med 40 miljoner kronor fram till slutet av år 2012.
Målet i företaget Sol Voltaics är att ta fram solceller med högre verkningsgrad än vad som idag finns på marknaden, och på så sätt göra solceller till ett ekonomiskt gångbart alternativ för elproduktion.
Hittills har företaget tillverkat sina solceller med en teknik där nanotrådarna med stor precision fästs direkt på kiselskivor. Nu ska man istället använda en teknik, kallad aerotaxi, där enklare trådar byggs upp i gasmiljö, skriver Elektroniktidningen.
Med den nya tekniken finns förhoppningar om kontinuerlig produktion i stora volymer, till betydligt lägre kostnad än tidigare. Nackdelen är att steget till att få upp verkningsgraden riktigt högt blir längre.
15 miljoner
De 15 miljoner kronor som ska investeras i utvecklingen kommer från tre av de befintliga fyra investerarna – svenska Provider Venture Partners samt norska Nano Future Invest och Teknoinvest. Den fjärde investeraren, norska Scatec Adventure, är inte med på denna emission, enligt Elektroniktidningen.
Sol Voltaics är en avknoppning från Qunano, det bolag Samuelson bildade 2005 för att kommersialisera sina forskningsresultat. Från Qunano har även företaget Glo knoppats av, i syfte att ta fram vita lysdioder med nanoteknik.