Potential för förnybar energi
Seabased i Uppsala planerar att bygga två produktionsanläggningar för vågkraft i Sverige. Anläggningarna kommer sedan att stå modell för uppsättningen av liknande anläggningar utanför Sverige.
Potentialen för vågkraft är stor och vågkraftens fördel framför vindkraften är att vågorna fortsätter att rulla en tid efter att vinden har mojnat.
Seabased med cirka 20 anställda har beviljats sex miljoner kronor under tre år från forskningsprogrammet ProEnviro, för att bygga en kommersiell anläggning för vågkraft. Företaget har redan ett nära samarbete med forskare på Uppsala universitet som har tagit fram en prototyp för att testa principen för vågkraft.
– Vi planerar att bygga två produktionsanläggningar för vågkraft i Sverige vilka sedan ska stå modell för den produktion som kommer att gå på export. Men det ställer speciella krav på produktionen och vi ska nu mer i detalj tillsammans med universitetet få fram det effektivaste och mest miljöanpassade sättet att producera anläggningar på, säger Billy Johansson, vd för Seabased AB.
Ny teknik
Det som gör produktionen så speciell är att det är en helt ny teknik, både för själva generatorn som placeras på havsbotten och systemet för att överföra kraften.
Den vågkraftsanläggning som ska byggas har ett antal generatoraggregat på havsbotten, på 50–200 meters djup, som genererar energi i takt med vågornas rörelse. Aggregaten är anslutna via en lina till en boj på ytan. Flera aggregat kopplas ihop till ett system som sedan kan leverera elenergi via kabel till land.