Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

De får 60 miljoner kronor till centrum för 6G satellitkommunikation!

Projektet ”Hållbar Mobil Autonom och Motståndskraftig 6G SatCom” får SSF:s bidrag på 60 miljoner kronor för att driva ett multidisciplinärt forskningscentrum. Centrumet är ett samarbete mellan universitet, forskningsinstitut och ett stort antal specialiserade företag, ihop med flera regioner och myndigheter. Huvudprojektledare är Cicek Cavdar, vid KTH.

 Forskningen vid centrumet ska drivas av totalt 21 partners fördelade mellan:

Universitet/Högskola: Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Luleås Tekniska Universitet (LTU),

Forskningsinstitut: RISE (Research Institutes of Sweden), Institutet för Rymdforskning (IRF)

Företag: Ericsson, Saab, Ovzon, Beyond Gravity, Forsway, Satcube, Swedish Space Corporation (SSC), NorthernWaves, Primekey, Airforestry,

Myndigheter, organisationer och regioner: Post och telestyrelsen (PTS), European Incoherent SCATter Scientific Association (EISCAT), Trafikverket, Skogsindustrierna, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Stockholm.

Centrumet stöds även av flera internationella universitet och företag, bland annat Eutelsat-OneWeb, Airbus, Viasat och Thales Alenia Space. Tillsammans ingår därmed partners från hela värdekedjan: regulatorer, systemtillverkare, operatörer och användare. Centrumets tillgång till verkliga data och möjligheterna till bred standardisering och multidisciplinär forskning är därmed utmärkta.

Målet med centrumet SMART 6GSAT (från den engelska översättningen av projektnamnet ”Sustainable Mobile Autonomous and Resilient 6G SatCom”är att integrera traditionell landbaserad mobilkommunikation och rymdbaserad satellitkommunikation i 6G, som förväntas vara i bruk under 2030-talet.

Visionen är att mobila kommunikationstjänster ska vara sömlöst tillgängliga för alla som har en 6G-enhet, var som helst och när som helst. Fokus kommer att ligga på hållbarhet och energieffektivitet, tillförlitlighet och motståndskraft, samt systemsamverkan och ständigt tillgänglig artificiell intelligens.

För att nå visionen ska forskningen inrikta sig på att förbättra hårdvaran för både 6G-enheter och rymdbaserade satelliter, att utveckla signalbehandlingsmetoder som hanterar stora signalförluster och är robust mot rymdbaserade störningar, att ta fram nätverksteknik som integrerar land- och rymdsystem och att utveckla nya intelligenta applikationer som kombinerar kommunikation, lokalisering och fjärranalys.

Projektstart är 1 januari 2025.

Hämta pressmeddelandet här!

För ytterligare information kontakta:

Forskningssekreterare Jonas Bjarne, jonas.bjarne@strategiska.se, 08-505 81 673

Programchef Joakim Amorim, joakim.amorim@strategiska.se,  08-505 816 65