Litet, bärbart, uppkopplat, snabbt och energisnålt – temat på konferensen om elektronik och fotonik i Göteborg
SSF är en av de större finansiärerna av forskning inom elektronik och fotonik i Sverige och konferensen placerade svensk forskning i ett internationellt sammanhang. Här fanns många intressanta föredrag i forskningsfronten och goda möjligheter att diskutera och utbyta erfarenheter.
Trenden är tydlig. Vi är uppkopplade, vi har fler digitala prylar och elektronik kommer snart vara inbyggt överallt, för mätning, övervakning, reglering och kommunikation. Inomhusklimat, industriella processer, medicinsk teknik, energiförbrukning, vattenrening – överallt finns olika sensorer. Listan kan göras lång, mycket lång. Vi är redan omgivna av elektronik och i takt med att de blir allt fler kommer kraven på låg effekt och snabb uppkoppling att öka.
Professor Walter Riess, verksam vid IBM:s forskningscenter i Zürich, Schweiz höll ett uppskattat föredrag om nanoelektronik. Riess menar att den traditionella CMOS-tekniken med ständigt mindre, snabbare och energisnålare kretslösningar är på väg ut. Det går inte att skala ner tekniken på det här sättet i alla oändlighet utan man behöver nya innovativa material som nanotrådar, eller kolbaserade system med låg energiförbrukning
Från Berkeley, University of California, kom professor Jan Rabaey, som redde ut vart elektronikforskningen står idag. Hitintills har utvecklingen drivits av åtkomst till Internet, men området expanderar snabbt mot nya informationskrävande områden, ett mot vår biologi, med interaktion mot vår hjärna, förstärkning av muskelstyrka och liknande, ett annat är mot den virtuella verkligheten.
Att realisera elektronikprodukter som är små, bärbara, uppkopplade, snabba och energisnåla kräver en kombination av åtgärder. Det handlar om material, till exempel grafen och olika former av nanoteknologier, om avancerade algoritmer och icke-deterministiska datorberäkningar, om signalbehandling och höghastighetskommunikation och om flexibla lågeffekts-kretslösningar – bland annat.
För ytterligare information kontakta:
Joakim Amorim, programchef materialutveckling, tel 505 816 65
e-post: joakim.amorin@strategiska.se