Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Sök till SSF Framtidens Forskningsledare!

För nionde gången satsar SSF på flaggskeppsprogrammet Framtidens Forskningsledare (FFL-9). Sedan starten år 2000 har programmet utlysts vart tredje år och drygt 150 framgångsrika forskare har medverkat. Nu ges ytterligare 16 unga forskare möjligheten att delta.

Deltagarna får under en femårsperiod ett bidrag på 15 miljoner kronor vardera och genomgår dessutom en gedigen ledarskapsutbildning.

Målet med programmet är att ge nyetablerade forskare med högsta vetenskapliga och pedagogiska kompetens, möjlighet att utvecklas som forskningsledare. Personerna ska ha ambitionen att implementera forskningsresultat i samhället också utanför akademin och i ett senare skede av karriären, axla ansvaret för en konstellation som är väsentligt större än den egna forskargruppen.

Sökande ska ha avlagt sin svenska doktorsexamen, eller motsvarande utländsk examen, inom perioden 1 januari 2018 – 31 december 2020. Det är endast tillåtet att söka till programmet en gång under sin karriär.

–       Bland de forskare som diplomerats i FFL-programmet finns flera av dagens stora forskningsledare i Sverige och utomlands, säger Lars Hultman, vd för SSF. Stiftelsen var tidigt ute med att integrera en ledarskapsutbildning, vilken är både krävande och mycket uppskattad.

Den sökande ska forska inom naturvetenskap, teknik eller medicin och arbeta heltid på ett svenskt universitet/högskola eller forskningsinstitut, under bidragsperioden, för att bygga upp en forskargrupp.

Sista ansökningsdag är den 26 augusti 2024 kl. 14.00.

Beslut om tilldelning tas i juni 2025, med tidigaste projektstart i augusti 2025.

Hämta utlysningen här!

 

För ytterligare information kontakta:

Forskningssekreterare Johan Nilsson, johan.nilsson@strategiska.se, 08 505 816 74

Programchef Joakim Amorim, joakim.amorim@strategiska.se, +46 8 505 816 65