Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Så används vårdens register

Sverige är bäst i klassen när det kommer till möjligheterna att följa människor med hjälp av forskning i register och databaser.

Det stod klart när forskarna i SSF-programmet Klinisk forskning med nationella kvalitetsregister träffades för en programkonferens. Se filmade intervjuer där några av forskarna berättar hur de skapar kunskap ur vårdens register.

 

Johan Askling, professor vid Karolinska Institutet

Behandling av ledgångsreumatism kommer i framtiden att bli mer komplex och omfatta såväl omtanke om leder som om blodfetter och hjärtkärlstatus.

– Vi är på väg mot samma situation som man idag har vid behandling av diabetes, säger Johan Askling, professor vid Karolinska Institutet.

Det projekt som finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning kan ge nya insikter om varför patienter med reumatoid artrit också har ökad risk för hjärtkärlsjukdom.

 

Bertil Lindahl, professor vid Uppsala universitet

De kvalitetsregister som idag finns i vården för att följa upp behandlingar kan också vara en stor hjälp vid prospektiva kliniska studier där patienter lottas, eller randomiseras, till en av flera behandlingar. Det nya sättet att arbeta på kan spara mycket arbete eftersom inga nya databaser behöver konstrueras. Det sparar i sin tur miljoner kronor, berättar Bertil Lindahl, professor vid Uppsala universitet.

 

Mikael Landén, professor vid Göteborgs universitet

Idag ställs de flesta psykiatriska sjukdomsdiagnoser med hjälp av olika frågebatterier. Mikael Landén, professor vid Göteborgs universitet berättar om hur forskarna nu söker efter en markör, ett medicinskt test eller ett blodprov som kan ge svar på frågan om psykisk sjukdom.

 

Pär Sparén, professor vid Karolinska Institutet

I Sverige ingår nu vaccination mot HPV, kondylom och livmoderhalscancer i det allmänna vaccinationsprogrammet. 20 000 flickor är vaccinerade. Med ett projekt från Stiftelsen för Strategisk Forskning kan forskare följa upp vilka effekter vaccinationen har.

Karin Nordin