Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

Spännande kommersialisering av forskningsresultat

Workshop 4 i SSF:s och Vinnovas pilotprogram för kommersialisering av forskningsresultat blev en lyckad tillställning tack vare deltagarnas entusiasm och starka engagemang.

Under förmiddagen presenterade bidragsmottagarna hur långt de kommit i sina respektive projekt.

Kristina Höök

Först ut var Kristina Höök, professor vid SICS, Kista. Hon har utvecklat en hälsoapp, Affective Health, som mäter och presenterar en persons stressnivå på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Den här appen kan användas både för att i stunden gå ned i varv och för att få direkt feedback på hur kroppen reagerar, men också för att finna mönster i sitt beteende över längre tidsperioder. Man kan till exempel upptäcka att man stressar för mycket på morgonen och kanske borde ställa väckarklockan tidigare, eller att mötet med vissa personer gör att man blir glad och lugn. Kristina och hennes kollega Fredrik Wetterhall står i begrepp att starta sitt företag. Studierna under våren har stärkt dem i deras övertygelse att det här kan bli en framgångsrik produkt på marknaden.

Charlotta Turner

Charlotta Turner vid Kemiska institutionen, Lunds universitet, började sitt projekt med att utveckla ett björkextrakt mot älgbetning av ungtall. Men som ofta är fallet med innovativ forskning tar idén en annan väg än den man trodde från början. Charlotta Turner och hennes forskargrupp fokuserar nu istället på det de kommit att uppfatta som skogsägarnas verkligt stora problem – snytbaggen. Det visar sig att det särskilt är ett träd snytbaggen inte gillar, och det är asp. Så nu är Charlotta Turner i full färd med att utveckla och undersöka om ett barkextrakt från asp skulle kunna bli ett effektivt vapen mot snytbaggarnas framfart i våra skogar. Det är ett problem som behöver lösas eftersom snytbaggarna förväntas öka i takt med att klimatet blir varmare. Dessutom är det så att de bekämpningsmedel man har idag kommer att förbjudas eftersom de inte är ett bra miljöval.

Lars-Erik Wernersson

Lars-Erik Wernersson vid institutionen för Elektronik och informationsteknik vid Lunds universitet har tagit fram och patenterat en speciell impuls-radioteknik som bland annat kan användas för att mäta nivån på tankinnehåll. Tillsammans med sina doktorander har han nu gått vidare och utvecklat en kretslösning för detta, som kombinerar hög frekvens med lågt effektbehov. Det är en i grunden enkel teknologi som i förlängningen har många tänkbara applikationer; höghastighetskommunikation, lokalisering, avbildning, och spektroskopi. Teknologin har också uppmärksammats internationellt och kommer att presenteras vid International Electron Devices Meeting (IEDM) i december.