Hoppa till innehåll
EN In english
Publicerad

SSF-stödda forskare bland Sveriges hetaste teknikbolag

Under vintern har Ny Teknik och Affärsvärlden tillsammans med Industrifonden, Innovationsbron, Deloitte och Danowsky & Partners rest land och rike runt för att utvärdera de 200 nominerade företagen. Av dessa sållades alltså 33 fram och två av dem; Applied Nano Surfaces (ANS) och Xbrane har SSF-stödda forskare på centrala poster.

Det är tredje året i rad som ANS platsar på 33-listan med sin ytbeläggningsmetod som ger mekaniska ytor låg friktion. Med ytbeläggning på de rörliga motordelarna, som cylinderfoder och kamaxlar, minskar friktionen och därmed bränsleförbrukningen.

– Med vår metod kan man väldigt kostnadseffektivt skapa beläggningar för stora volymer eftersom beläggningen är helt mekanisk och kan göras med existerande maskinpark, till exempel med en svarv, heningsutrustning eller fräs, säger VD Mattias Karls.

ANS har redan en imponerande kundlista, som Volvo, Scania och Atlas Copco. Nu startar bolaget skarp produktion. I december gick Fouriertransform, ett statligt riskkapitalbolag med syfte att stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft, in som största ägare i ANS.

Bolaget bildades 2007 och är en avknoppning från forskning vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. ANS har idag 8 anställda.

Bioteknikföretaget Xbrane Bioscience grundades 2008 som ett spinoff från Centrum för Biomembranforskning (CBR) vid Stockholms universitet. CBR är ett SSF finansierat strategiskt centrum, och leds av professor Gunnar von Heijne. Xbrane utvecklar teknik för att effektivisera proteinproduktion och teknik för att utveckla vaccin som kan tas oralt eller nasalt.

Det som framförallt verkar ha renderat Xbrane en plats på 33-listan är deras senaste projekt; ett vaccin som biter på alla varianter av tuberkulos och som kan tas som nässpray. Det är ingen tvekan om att behovet finns, marknaden uppskattas till 100 miljoner doser per år motsvarande ett marknadsvärde på 5,5 miljarder kronor. Nu gäller det att visa att vaccinet klarar alla tester, skriver Ny Teknik i sin motivering. Samtidigt växer Xbranes andra verksamhet som maximerar produktionen av proteiner i levande celler.

Xbrane har i dagsläget 4 anställda och ägs av grundarna.