Stort intresse för ProViking
Det kom in 33 ansökningar till den tredje utlysningen i ProViking, SSF:s program inom produktframtagning.
-Glädjande många, säger Lars Frenning, programdirektör.
I den förra utlysningen hade 25 projekt ansökt om medel.
– Då hade vi 50 miljoner kronor och nu har vi 40 miljoner men många fler ansökningar. Det finns säkert flera skäl till det stora intresset, bland annat har vi själva varit mer aktiva och annonserat bättre och satsningen har tagits upp i medierna, menar Lars Frenning, programdirektör för ProViking.
Stor variation
ProViking är SSF:s program för forskning inom verkstadsindustrin. De ansökningar som kom in spänner över ett vitt område, allt från virtuell kontroll av kroppsvikt till vindkraftbaserad energiproduktion. En projektgrupp vill ta fram ett miniatyriseringssystem för koldioxidmätning medan en annan grupp ansöker om pengar för att utveckla en superboggy som kan leda till bättre och effektivare tåg.
I 25 av de 33 ansökningarna står universitet och högskolor som huvudsökande. Projektledaren är hämtad från företag och forskningsinstitut i fyra ansökningar vardera.
Lars Frenning. Foto: Marie Swartz.
– Alla projekt har näringslivet som uppdragsgivare och i varje projekt är minst två företag med.
Start i höst
Nu kommer det vetenskapliga respektive det industriella rådet att utvärdera alla ansökningar och därefter kallas ett antal forskare till hearing på SSF i mitten av maj.
– Gissningsvis blir det ungefär hälften av projekten som går till hearing. Styrgruppen fattar sedan beslut i början av juni så att projekten kan komma igång efter sommaren.
Lars Frenning räknar med att fyra eller fem av projekten får finansiering.
Text: Karin Nordin