Tips om karriär på studieresa
Med en studieresa fick forskarna inom Ingvar Carlsson Award, ICA, nya idéer om hur man kan bygga sin forskarkarriär eller rekrytera medarbetare till sin grupp. SSF-forskarna besökte Schweiz som en del av ledarskapsprogrammet inom ICA.
Under tre dagar besökte ICA-forskarna partikelfysiklaboratoriet Cern, universitetet i Genève och den tekniska högskolan i Lausanne, EPFL .
– Det bästa med hela ledarskapsprogrammet är att man får tillfälle att träffa andra forskare i samma situation och diskutera med dem. Studieresan var ett väldigt bra inslag i programmet som gjorde oss mer sammansvetsade och som gav tillfälle att få se hur det fungerar på andra ställen och i andra forskningssystem, till exempel med finansiering. Man lär sig mycket om sitt eget system genom att studera andras, säger Caroline Grabbe som forskar om bananflugor vid Umeå universitet och är en av de ICA-forskare som var med på resan.
Hela gänget av forskare inom Ingvar Carlsson Award 3.
Karriärplanering
Syftet var att få nya idéer och inspel till hur den egna karriären kan utvecklas och att skapa samarbeten mellan forskare i de två länderna.
– Forskarna i ICA är i början av sin karriär och många är i färd med att bygga upp sina forskargrupper. Genom studiebesöken i Schweiz fick de se hur andra planerar sin karriär och utveckling och tips om hur man till exempel kan rekrytera utländska forskare, säger Henryk Wos, forskningssekreterare på SSF.
Studiebesök på Cern, partikelfysiklaboratoriet där Higgspartikeln nyligen hittats.
One-on-one möten
Dessutom ingick möten där varje ICA-forskare matchades med en forskare inom ett liknande område i Schweiz, något som skulle kunna stimulera idéutbyte och eventuella samarbeten.
– Jag fick input på mitt projekt och vi delgav varandra metoder och reagenser, säger Caroline Grabbe,
Hon har redan fått ringformade DNA-molekyler, så kallade plasmider skickade till sig från Schweiz som ett resultat av mötet.
Studiebesök på Cern.
Text: Karin Nordin
Foto: Henryk Wos