2 sep 2025
klockan 14:00Mellan den 1 januari och den 1 juli 2026.
SSF satsar 60 miljoner på cyberresiliens för AI-system!
Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, har under de senaste 10 åren investerat mer än 600 miljoner kronor i AI-relaterad forskning och forskning inom cybersäkerhet. Nu kommer ytterligare en satsning som ska sätta Sverige på kartan inom cyberresilienta AI-system. Målet är att göra framtidens AI-system robusta och motståndskraftiga mot cyberattacker och tekniska fel.
Sverige är en av världens främsta länder när det gäller digitalisering, men vi ligger efter när det kommer till AI och cybersäkerhet. Det innebär att vi riskerar att missa framtida möjligheter med AI och att vår digitala självständighet kan hotas. SSF satsar därför 60 miljoner kronor på ett multidisciplinärt centrum inom cyberresiliens för AI-system. Exempel på forskningsfrågor är:
- Hot- och riskanalyser samt implikationer för olika AI-system och tillämpningar.
- Explainable AI (XAI) för transparens, spårbarhet och trovärdighet i AI-system.
- Secure-by-Design AI-system och Zero Trust Architectures.
- Systems-of-AI-Systems som använder svärmbeteende för cyberresiliens.
- Säkra träningsinfrastrukturer som förhindrar datamanipulation under AI-inlärningsfasen.
- Data-Extraction Prevention för att skydda AI-träningsdata.
- AI Cyber Threat Intelligence för automatiserat hotförebyggande
De sökande ska vara forskare vid svenska högskolor och forskningsinstitut med lång erfarenhet och med excellenta resultat av AI-forskning, i samarbete med motsvarande ledande forskare inom cybersäkerhetsområdet. Deltagande från industri och/eller samhälle är också ett krav. SSF finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin, men de sökande uppmuntras att även engagera forskare inom humaniora -, beteende- och samhällsvetenskap för att sätta problemen i en samhällskontext och därigenom nå en hållbar implementering av innovationerna.
Centrumet ingår i SSF:s satsning på Multidisciplinära forskningscentrum (MRC). Syftet är att stimulera till mångvetenskaplig forskning mellan akademi, forskningsinstitut, industri och samhälle för vassare resultat och snabbare tillämpning. Ansökan ska tydligt beskriva de vetenskapliga frågeställningarna och europeisk samverkan.
Sista ansökningsdag är den 2 september 2025.
Kontaktpersoner:
Forskningssekreterare Jonas Bjarne, jonas.bjarne@strategiska.se, 08-505 816 73 och
Programchef Joakim Amorim, joakim.amorim@strategiska.se, 08-505 816 65