Hoppa till innehåll
EN In english

Bekämpning av klimatförändringar i svensk skaldjurproduktion

Diarienummer
SM19-0005
Start- och slutdatum
201001-230331
Beviljat belopp
1 105 023 kr
Förvaltande organisation
Swedish Food Agency
Forskningsområde
Övrigt

Summary

Det primära syftet med ansökan är att få kunskap om förekomsten av nya marina biotoxiner (MBT) i tvåskaliga blötdjur och i havsvatten som används för produktion av tvåskaliga blötdjur för humankonsumtion i Sverige. Eftersom några av de mest humantoxiska MBT har kunnat påvisas i skaldjur producerade i mellaneuropeiska vatten under de senaste åren, i Nederländerna och England, får denna fråga en allt större betydelse i Sverige. På Livsmedelsverket (SLV) finns mycket kunskap och erfarenhet inom analys och kontroll av reglerade MBT, men forskningen inom metodutveckling för att upptäcka nya toxiner ligger utanför den statliga kontrollen och därmed utanför ramen för anslagsfinansierat arbete. Målet är att personal med kompetens att identifiera viktiga frågor och lösningar för framtida behov inom analys och reglering av MBT på SLV, tillsammans med forskarna i analytisk kemi vid Uppsala universitet (UU), utvecklar en plattform för högupplösande screening av ett brett urval av MBT som kan förekomma i svenska havsvatten. Plattformen avser att fungera som ett flexibelt och uppdateringsbart MBT-verktyg användbart också för kartläggning av MBT i havsvatten, förekomst av akvatiska toxiner i ytvattentäkter för dricksvattenproduktion som en följd av klimatförändringar eller i beredskap vid toxinutbrott. Fördelen med samarbetet mellan UU och SLV är att kombination av kompetenser inom forskning med dem i reglering och kvalitetssäkring leder till direkt och optimal nytta för människors hälsa.

Populärvetenskaplig beskrivning

Reference list: 1."AOAC Official method 959.08. MBA PSP (1959). 2."Vernoux, J.P., Lewis, R.J. Toxicon 1997, 35, 889–900. 3."Dickey, R.W., Plakas, S.M. Toxicon 2010, 56, 123–136. 4."Yasumoto, T., Fukui, M., Sasaki, K. et al. J. AOAC Int. 1995, 78, 574–582. 5."Sayfritz S. J., Aasen J. A. B., Aune T. Toxicon 52 (2008) p. 330-340. 6."Aversano C. D., Hess P., Quilliam M. A. J. of Chrom. A, (2005) 1081, p.190-201 7."Zhuo L. et al. Food Chemistry (2013) 137, p. 115-121. 8."EFSA Pannel on Contaminants in the Food Chain. Scientific opinion on marine biotoxins in shellfish—Emerging toxins: Ciguatoxin group. EFSA J. 2010, 8, 1627. 9."EFSA Pannel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), Knutsen, H.K., Alexander, J., Barregård, L. et al. Risks for public health related to the presence of tetrodotoxin (TTX) and TTX analogues in marine bivalves and gastropods. EFSA J. 2017, 15, e04752. 10."Harley, C.D.G., Randall Hughes, A., Hultgren, K.M. et al. Ecol. Lett. 2006, 9, 228–241. 11."Occhipinti-Ambrogi, A. Global change and marine communities: Alien species and climate change. Mar. Pollut. Bull. 2007, 55, 342–352. 12."Hallegrae, G.M., J. Phycol. 2010, 46, 220–235. 13."Otero, P., Pérez, S., Alfonso, A. et al. Anal. Chem. 2010, 82, 6032–6039. 14."EFSA Pannel on Contaminants in the Food Chain. Scientific opinion on marine biotoxins in shellfish—Emerging toxins: Ciguatoxin group. EFSA J. 2010, 8, 1627. 15."Turner, A.D., Powell, A., Schofield, A. et al. Eurosurveillance 2015, 20, 21099. 16."Vlamis, A., Katikou, P., Rodriguez, I. et al. Toxins 2015, 7, 1779–1807. 17."Gerssen, A., Bovee, T.H.F., Klijnstra, M.D. et al. Toxins 2018, 10, 450. 18."Dell’Aversano, C., Tartaglione, L., Polito, G. et al. Chemosfere 2019, 215, 881–892. 19."Leão, J.M., Lozano-Leon, A., Giráldez, J. et al. Mar. Drugs 2018, 16, 81. 20."Pawiro S. “Bivalves: Global production and trade trends”, Chapter 2. p 19, 2010 World Health Organization (WHO). Safe Management of Shellfish and Harvest Waters. ISBN: 9781843392255.